Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

PROGRAMMA 2020 

** Vanwege de Corona-uitbraak vinden er nu geen concerten plaats in Theater aan de Slag en is alleen verhuur voor kleine groepen mogelijk **

     *  vanaf begin december weer open * zolang de richtlijnen vanuit de overheid dit toestaan!!  *  Blijf gezond en geduldig  *

Zondag 6 december - Storytelling@

Aanvang 14.00 en 16.30 uur

Prijs: E 15,00

Reserveer via: https://www.storytellingat.nl/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Concertlezing 'De RECHTVAARDIGEN' 

Jan Brokken met medewerking van Lidy Blijdorp (cello) en Tobias Borsboom (piano)

Zondag 13 december 2020 - om 16.00 EN 20.00 uur 

Prijs E 22,50

-> Locatie: Theater De Fransche School <-

In het kader van 75 jaar bevrijding geeft de bekende schrijver Jan Brokken een concertlezing over zijn boek "de Rechtvaardigen". In "de Rechtvaardigen" beschrijft Jan Brokken het verhaal van de Nederlandse consul Jan Zwartendijk.

Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog ontdekte deze consul in Kaunas (Litouwen) een manier om duizenden uit Polen gevluchte Joden het leven te redden. Hij schreef voor hen een visum uit voor Curaçao. Daarmee reisden de Joden met de Trans Siberië Express naar Japan, van waaruit ze zich over de hele wereld verspreidden - vrijwel allen  overleefden de oorlog. In korte tijd schreef de consul koortsachtig duizenden visa uit.

Jan Brokken beschrijft het leven van Jan Zwartendijk en de lotgevallen van enkele ontkomen Joden in een meeslepend epos. ‘de Rechtvaardigen’is een les in moed, in het maken van de juiste keuzes op het juiste moment. Een combinatie van ‘Baltische Zielen’ en ‘de Vergelding’. Een onthutsend non-fictieboek waaraan jarenlange en wereldwijde research ten grondslag ligt. Een boek dat tot Kamervragen leidde en tot een excuus van de minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok aan de familie Zwartendijk.

Jan Brokken(tekst), Lidy Blijdorp(cello) en Tobias Borsboom(piano) brengen op zondag 19 april hun tekst- en muziekprogramma ‘de Rechtvaardigen’. Jan Brokken leest twee verhalen voor uit zijn boek, één over de redder, consul Jan Zwartendijk, en één over geredden, Leo en Bella Adler.

Lidy Blijdorp en Tobias Borsboom voeren werken uit van Dmitri Sjostakovitsj, Henriëtte Bosmans, Maurice Ravel, Geza Frid, Ernest Bloch en Franz Schubert.

-> Reserveer nu via https://www.theaterdefranscheschool.nl/programma <-

foto Jan Brokken door Jelmer de Haas - foto Lidy Blijdorp door Isabelle Francaix - foto Tobias Borsboom door Ronald Knapp

 

'Een goddelijk verteller´ - de Volkskrant

Jan Brokken (1949) is schrijver van romans, reisverhalen en literaire non-fictie. Hij debuteerde met De provincie en schreef onder andere De regenvogel, De blinde passagiers, De droevige kampioen, Mijn kleine waanzin, Waarom elf Antillianen knielden voor het hart van Chopin en In het huis van de dichter. Werk van Jan Brokken is in veertien talen uitgebracht, met groot succes in Duitsland en Italië. Drie van zijn boeken zijn verfilmd, twee worden dat. Als schrijver heeft hij internationale faam verworven - The New York Times prees Jungle Rudy als een meesterwerk van verhalende non-fictie. Met Baltische zielen schreef hij een baanbrekend en grensverleggend boek, met De Kozakkentuin en het in oktober 2018 te verschijnen De rechtvaardigen bewijst hij zich opnieuw als een verteller van formaat. '

 

In de planning

De reguliere Hangavond is inmiddels een vertrouwd begrip in Theater aan de Slag; bij deze sessies genoemd naar de 'Hang' waarop Peter speelt,

gaat het om improvisatie in een loungeomgeving. Hiervoor wordt de theaterzaal van Theater aan de Slag anders ingericht; geen stoelen maar

loungebanken, kleden en kussens en plaidjes.

 

Voor sommigen is de Hang, of HandPan drum nog een onbekend instrument, voor vele anderen hét instrument van de 21ste eeuw.

Mensen worden geraakt door het unieke warme geluid en de ongekende muzikale mogelijkheden van dit prachtige instrument.

De klanken doen zowel Mediterraan als Oosters aan en matchen vloeiend met de unieke trillingen van de gong en kristallen klankschalen.

Kortom, de sfeer leent zich uitstekend om eens lekker te gaan zitten/liggen en je mee te laten voeren.

Op de Hangavond is de zaal is om 20.30 uur geopend. De muziek start om 21.00 uur en zal maximaal zo'n anderhalf uur, veelal rustig 'voortkabbelen',

waarbij je je ogen kunt sluiten en wegdromen onder het genot van een kopje kruidige thee. Sluit je drukke werkweek af op vrijdagavond en begin relaxed aan je weekend.

 

Reserveren vooraf is sterk aan te raden, aangezien er slechts beperkt plaats is.

 

Hangavond met Yoga

 Yogasessie met live muziek (Hang en klankschalen)

 De primeur in januari was zeer succesvol, een vervolg is 'in de maak'! 

 Colette Edelenbosch www.volopyoga.nl  geeft een extra lange, restorative (ontspannings) yogales in Theater aan de Slag.

Peter Elbertse zorgt voor live muziek met zijn klankschalen en de 'Hang' (dat is een soort handpan waarmee hij dromerige muziek maakt).

Door de muziek wordt je minder snel afgeleid door gedachten en komen je lijf en geest tot rust. Er zijn maximaal 14 matjes beschikbaar!

 

Vespucci Quartet

In het 10-jarig bestaan van Theater aan de Slag, mogen zij zeker niet ontbreken: het Vespucci Quartet.

De leden van het kwartet zijn ook in de orkestwereld actief. Zo is Lisanne 1e concertmeester van het Antwerp Symphony Orchestra, Douw plaatsvervangend aanvoerder en Stephanie altvioliste van het Nederlands Philharmonisch Orkest. Ruña remplaçeert in vele Nederlandse orkesten. Naast hun reguliere concerten, heeft het kwartet zich de afgelopen paar jaar ook beziggehouden met het ontwikkelen van bijzondere concerten/voorstellingen.
In 2014 brachten zij hun eerste CD ‘Debut’ uit met werken van Mozart en Dvorák. In 2019 kwam het vervolg met een CD met werken van Haydn, Webern en Brahms.
Lisanne Soeterbroek, Ruña ’t Hart, Stephanie Steiner en Douw Fonda spelen o.a. werken van bovengenoemde componisten.

Voor de liefhebber vooraf een Afternoon Tea, zoals we dat jaren terug ook aanboden.
Entree concert, aanvang 16.00 uur: E 15,-
Afternoon Tea, aanvang 14.45 uur meerprijs E 5,-

 

 

 

 

Thorwald Jorgensen, theremin & Kamilla Bystrova, piano

Thorwald speelt theremin over de hele wereld, maar komt ook graag terug in Culemborg voor een recital met pianiste Kamila Bystrova in Theater aan de Slag.

Alhoewel de theremin reeds in de jaren 20 van de vorige eeuw door de Rus Leon Theremin is ontwikkeld en daarna veel gebruikt in pop- en filmmuziek is het instrument niet algemeen bekend.
Een instrument waarbij klank ontstaat door met de handen het magnetisch veld van 2 antennes te beïnvloeden. Een klank welke kan worden omschreven als een combinatie van de menselijke stem en een viool. Sjostakovitsj was de eerste grote componist die het instrument in zijn orkeststukken opnam.
Thorwald Jørgensen heeft wereldwijd op festivals, met orkest en solo opgetreden en is een van de meest prominente bespelers van dit instrument. Hij is tevens een enthousiaste ambassadeur voor radio en TV. Samen met de Russische pianiste Kamilla Bystrova brengen ze een programma met werken van o.a. Rachmaninoff, Becanson, Pärt én Jorgenson waarbij de klankrijkdom van beide instrumenten optimaal tot hun recht zal komen. Een concert met een verrassend nieuwe muzikale beleving.